Gå till innehåll

we_change filmfest 2021

Knut Hahns Gymnasieskola i Ronneby deltar i filmfesten från en biosalong.

Några veckor har passerat sedan we_change årliga filmfest. Filmfesten är en satsning som syftar till att lyfta aktuella hållbarhetsfrågor för unga och har genom åren varit enormt uppskattad av både lärare och elever. Detta år genomfördes filmfesten i 52 kommuner runt om i landet, från Övertorneå i norr till Ystad i söder. Likt förra året blev det en digital filmfest, vilket möjliggjorde att vi kunde besöka ännu fler skolor och träffa ännu fler elever. Sammanlagt deltog hela 133 skolor och 4335 elever! 

Filmfestens tema i år var ”Leave No One Behind” med fokus på klimatångest, människans påverkan på planeten och ungas möjlighet att påverka sin framtid. Vår moderator Tina Brahimzadeh ledde hela filmfesten med bravur och många viktiga frågor lyftes. Filmfesten bestod av både en filmvisning och ett livestreamat panelsamtal med representanter från SEB, H&M och Ikea i panelen där eleverna fick möjlighet att skicka in frågor till panelisterna. Hela 1204 frågor skickades in från eleverna med funderingar kring företagens hållbarhetsarbete och hur företagen arbetar för att nå Agenda 2030. Ikea fick t.ex. frågor om hur de gör för att se till att deras skogsavverkning är hållbar och hur de jobbar för att göra sina restauranger hållbara. SEB fick frågor om vad de investerar i och varför de kom sist i årets Fair Finance Guide och H&M fick frågor om huruvida det finns barnarbete i deras fabriker och om deras hållbara material. Eleverna gjorde ett fantastiskt jobb med att ställa intressanta och relevanta frågor till våra panelister!

Responsen efter filmfesten har varit enorm! Positiv feedback har strömmat in från både lärare och elever där 67% av de elever som deltog i en enkät efter filmfesten ansåg att det är mycket viktigt att lära sig mer om hållbar utveckling. Det visar tydligt på hur viktigt det är med lärande om hållbar utveckling i skolan. 

Vi är överväldigade av alla deltagare, elever, lärare och partners som tillsammans möjliggjorde we_change filmfest 2021, med ett speciellt tack till SEB, H&M och Ikea. Nu fortsätter vi resan mot en hållbar framtid, visst är du med?