Gå till innehåll

REGION GÄVLEBORG

Aktuellt

LÄNK TILL PRESENTATIONER

Här hittar ni de mallar ni ska använda när ni skapar er pitch!

Klicka här

Vi tror på kraften i unga människors idéer och förmåga att påverka framtiden. Detta hackathon ger eleverna inte bara möjligheten att bidra till samhället utan även att förbereda sig för framtida studier och yrkesliv.
Varmt välkomna!

Caseförteckning

I höst erbjuder Region Gävleborg två olika teman. Ni väljer vilket tema ni vill anmäla er klass till.

Tema 1: Ett cirkulärt Gävleborg

I Gävleborg är klimat- och miljöutmaningarna i hög grad kopplade till konsumtion, transporter och industrin. Utsläppen av växthusgaser behöver minska snabbt och Gävleborgs län behöver anpassa sig till ett förändrat klimat. Cirkulär ekonomi handlar om att resurser tillvaratas istället för att bli avfall. I en cirkulär ekonomi är varor och tjänster designade för att ingå i biologiska och tekniska kretslopp. Det är ett ekonomiskt system där resurser och värden ständig cirkulerar. Det kan bland annat handla om att sälja tjänster istället för produkter, att förlänga produkters livslängd och att skapa delningsplattformar. Det kan också handla om att se över hur material och energi kan återanvändas inom industri-och byggsektorn samt att koppla ihop olika typer av företag, föreningar och kommuner.

Genom handboken kommer eleverna lära sig mer om cirkulära städer och samhällen och hur unga kan vara med och påverka. På hackathonet kommer de få möta representanter från Region Gävleborg och tillsammans arbeta med förslag på lösningar som kan bidra till att uppnå mål 7, 9, 10, 11 ,12 och 13 i Agenda 2030.

Tema 2: En hållbar omställning för alla

Det här temat handlar om hur övergången till ett hållbart samhälle kan göras mer rättvis och inkluderande. Hur kan möjligheterna öka för att alla, oavsett var de bor eller vilka förutsättningar de har, får vara med och påverka samt dra nytta av den hållbara omställningen? Här får eleverna hitta lösningar som inte bara hjälper miljö och klimat, utan också stärker våra samhällen och minskar skillnader mellan olika grupper av människor.

Genom handboken får eleverna lära sig mer om grön omställning, jämlikhet, rättigheter och reflektera kring och identifiera klyftor och orättvisor i samhället som de direkt får vara med och påverka med sina idéer. På hackathonet kommer de få möta representanter från Region Gävleborg och tillsammans arbeta med förslag på lösningar som kan bidra till att uppnå mål 1, 2, 3, 4, 5, 8, 10, 16 i Agenda 2030.

Process

Ni anmäler er klass/klasser till det tema, dag, tid och plats som passar er.
Ni får mail med bekräftelse och förberedelsematerial.
Ni arbetar med förberedelser i 1-5 lektioner inför Hackathon, beroende på vad som funkar för er.
Ni samlas med andra klasser i Sandviken eller Hudiksvall för hackathon / Vi kommer ut till er skola.
Processledare från Future Minds leder eleverna genom hackathon.
Representanter från Region Gävleborg avslöjar temats skarpa frågeställning, finns för frågor under tiden och lyssnar på elevernas pitchar i slutet av dagen.
En jury utser finalistbidrag.
Regional final sker digitalt där finalisterna får slutpitcha och vinnare utses.

Tid/Plats

Datum 12 november 2024
Tid 9.00 – 12.00 och 13.00 – 16.00
Format Fysiskt på plats
Plats RISE Propell i Hudiksvall (för skolor i närheten)
Till anmälan

Datum 13 november 2024
Tid 9.00 – 12.00 och 13.00 – 16.00
Format Fysiskt
Plats Sandbacka Science Park i Sandviken (för skolor i närheten, inkl. Gävle)
Till anmälan

Datum 14 november 2024
Tid 8.30 – 11.30 och 13.00 – 16.00 (observera tidigare morgontid)
Format Fysiskt
Plats Vi kommer ut till er skola (för skolor som pga avstånd inte kan komma till samlingsplatserna)
Till anmälan