Modul 3: Fördjupning

Modul 3 ger utrymme för fördjupning, att gå från grundkunskap till expertis, i olika frågor rörande hållbar utveckling. Här får eleven använda de kunskaper och färdigheter som förvärvats i de tidigare modulerna och omsätta det i sitt gymnasiearbete.
Modulens kärna utgörs av projektförslag till elevernas gymnasiearbeten, där eleverna får inspiration till att välja teman som knyter an till hållbarhet och till olika omvärldsaktörer. Genom detta sätts elevens arbete i ett sammanhang och resultaten återkopplas till aktörerna de väljer att arbeta med och får därigenom spridning. Eleverna får även möjlighet att utbyta data och erfarenheter med elever på andra skolor och ges möjlighet att visa upp sina resultat. Eleverna kan också skapa djupare samarbeten med olika aktörer för att få referenser och kontakter värdefulla inför framtida yrkesliv och utbildning.
Varför Modul 3?
Genom att sätta in gymnasiearbetet i ett sammanhang skapas meningsfullhet för eleverna, och en möjlighet att fördjupa sig inom olika frågor kring hållbar utveckling. Att omsätta sina kunskaper i praktiken och själva driva projekt kopplat till hållbarhet där eleven utifrån eget intresse får chansen att utveckla fördjupade expertkunskaper är givande för eleven och skapar förutsättningar för en hållbar utveckling och engagemang. Materialet i modul 3 plockas fram i samråd med lärare och unga, samt våra samarbetspartners.
Stödinsatser
För elever som vill göra sitt gymnasiearbete med fokus på hållbar utveckling erbjuder Modul 3 följande:
- Projektförslag
Tillsammans med olika samhällsaktörer har vi tagit fram förslag på ämnen att göra sitt gymnasiearbete om. Projektförslagen ger tips på relevanta ämnen att undersöka, metoder och källor att använda och en möjlighet att få kontakt med respektive aktör för insamling av data kring ämnet. - Handbok
Tips och trix för eleven att komma igång med sitt arbete och hålla koll på tider och delmål. - Webbinarium i två delar
Del 1 med fokus på metod och uppstart
Del 2 med fokus på resultat och analysering. - Tillfälle för datainsamling
Eleverna får vid ett samlat digitalt tillfälle möjlighet att intervjua respektive aktör eller byta enkäter med andra elever för att få ett bredare svarsunderlag.
För lärare:
- Stödmaterial
Övningar för att välja ämnen och starta upp eleverna i deras gymnasiearbeten. - Lärarhandledning
En enklare handledning skickas ut i samband med anmälan för att ge tips i att stötta eleverna särskilt kopplat till våra projektförslag.
Tidplan
Webbinarier och tillfällen för datainsamling anordnas under flera tider på läsåret för att underlätta och tillmötesgå skolors olika tidplaner.
Preliminär tidplan för stödinsatser till gymnasiearbetet läsåret 2022/2023:
Maj 16 – Anmälan till projektförslagen öppnar
Aug – Webbinarium 1: Fokus på metod och uppstart (för skolor med tidig tidplan)
Sep 30 – Anmälan till projektförslagen stänger
Okt – Datainsamling (för skolor med tidig tidplan)
5 Okt – Webbinarium 1: Fokus på metod och uppstart
20 Okt – Webbinarium 2: Fokus på resultat och analysering (för skolor med tidig tidplan)
25 Jan – Datainsamling
3 Feb – Webbinarium 2: Fokus på resultat och analysering
Anmälan
Både vi på Future Minds och våra samarbetspartners som bidrar med projektförslag är djupt investerade i elevernas arbeten. Därför behöver du som är lärare anmäla dina elever som vill jobba med projektförslagen, så att vi kan administrera stödinsatser och synk med partners. Anmälan sker i kalenderfunktionen här.
Till innehållet
Här hittar du projektförslagen och extra stödmaterial för dig som är lärare.
-
Modul 3
Projektförslag
-
modul 3
Lärarmaterial