Gå till innehåll

Gruppen “Dragspelskläder” från Bernadottegymnasiet i Göteborg vinnare i Sustainability Hackathon 2021

Plagg som växer med barnet för att minska den höga konsumtionen av barnkläder. Det är kärnan i idén som gruppen Dragspelskläder presenterade under gårdagens final i Sustainability Hackathon 2021 och som fick dem att kamma hem vinsten. Av 2704 elever som under hösten 2021 hackat fram lösningar på olika hållbarhetsutmaningar blev Nathalie, Alva, Adelina, Ines och Maria från Bernadottegymnasiet vinnare och kommer nu få sin idé vidare presenterad in i H&M:s organisation.

Det känns bra att representanter från H&M vill veta hur vi tycker och tänker kring det, vi ungdomar som faktiskt är framtiden. Säger Nathalie, Alva och Adelina.

Gruppen presenterade en lösning på ett case formulerat av H&M, som handlade om hur man kan ska förlänga livslängden på H&M:s plagg genom en cirkulär modell.

För oss på H&M är ungas idéer och input oerhört viktigt  i vårt arbete för en cirkulär omställning. Jag är därför så glad och imponerad över vinnande bidraget Dragspelskläder. Gruppen har gjort en gedigen bakgrundsanalys och de har skapat en förståelse för de utmaningarna som finns inom textilindustrin. De har valt att fokusera på en målgrupp där de ser stor potential att förlänga livslängden på plaggen och där man också kan få stort positiv påverkan. Iden är specifik och konkret och jag ser fram emot att dela vidare Dragspelskläder internt. Säger Felicia Reuterswärd, Sustainability Manager på H&M Nordics.

Under höstens hackathons har elever från 100 klasser från Ystad till Piteå fått arbeta med att idégenerera och skapa lösningar på olika aktörers hållbarhetsproblem, en metod som nu kommer att integreras i det nya kunskapsprogrammet Future Minds.

Det har varit så lärorikt och kul att kunna pitcha idéer och tänka utanför boxen. Det var också roligt att få göra det samtidigt som man är i skolan, att det finns en samverkan där. Det sticker ut från en vanlig skoldag! Säger Nathalie, Alva och Adelina.

Som vinst får gruppen en skräddarsydd utbildning i hållbart ledarskap eller affärsutveckling som tas fram tillsammans med Future Minds. Alla finalister får även möjlighet att delta i Samsungs innovationsprogram “Solve for tomorrow”.

Vi är så otroligt tacksamma, för även fast skolan tar upp dessa ämnen och man lär sig mycket så vill vi komma in mer på djupet, lära oss mer och få mer information. Det här kommer hjälpa oss att komma längre i det. Säger Nathalie, Alva och Adelina.

Beslutet till vinnaren av årets Sustainability hackathon togs av en nationell jury från ett flertal sektorer med stark hållbarhetskompetens. Juryns motivering till vinnarna  löd: “Denna gruppen har tänkt igenom flera hållbarhetsaspekter, gjort djup research på sitt område och tänkt igenom alla detaljer kring sin innovation. De har tagit fram ett förslag som både passar sin tilltänkta målgrupp, har tagit målgruppens livssituation i beaktning, och har hittat en klockren matchning med sin uppdragsgivare. Hållbarhetspotentialen är stor och vi tror att den här idén kan få ringar på vattnet, även globalt.

STORT GRATTIS till vinnarna!

Här nedan kan ni se en film från Sustainability hackathon-turnén 2021:

Sustainability hackathon 2021 After movie