Gå till innehåll

Lucas debattartikel vann Supermiljöbloggens tävling

13-06-23

”KLIMATBOVEN GÖMD MELLAN KNIV OCH GAFFEL”


Gymnasieeleven Lucas Sundström som går andra året på Lugnetgymnasiet i Falun vann Supermiljöbloggens och Future Minds tävling med debattartikeln ”Klimatboven gömd mellan kniv och gaffel”. Tävlingen gick ut på att skriva en artikel om ett klimatrelaterat ämne.

Så här lyder ingressen till debattartikeln av Lucas Sundström:

”Vad brukar du tänka på när du hör ordet “klimatbov”? Många tänker på bensindrivna fordon som förorenar atmosfären. Andra tänker på industriella byggnader och deras tjocka rökpelare, men vad många sällan kommer att tänka på är en mör entrecôte. Köttindustrin fortsätter att skada klimatet och vår hälsa. Att reducera vår köttkonsumtion är livsviktigt om vi ska kunna leva hållbart.”

Intervju med Supermiljöbloggen
Hur tänker du själv kring att ändra matvanor?

– Att det är mycket svårt. Det sitter djupt i vår kultur, och det är alltid svårt att ändra på kulturer. Man kan väl också säga att kött sedan mycket länge marknadsförs som mannens mat. Nötkött är kulturellt maskulint, eftersom män generellt och historiskt sett behövt en proteinrik kost. Därför är det svårare att få män att offra köttet eftersom det undermedvetet kan kännas som att offra sin maskulinitet, berättar Lucas Sundström i en intervju med Supermiljöbloggen om sin debattartikel.

Grattis till vinsten Lucas! Och tack till Supermiljöbloggen för samarbetet.

Aktuellt