Här tipsar vi om utvalda övningar från andra aktörer som handlar om hållbar utveckling. Flera av dem har något samarbete med oss på Future Minds och vi har, i samråd, granskat och valt ut de övningar vi tycker är särskilda guldkorn som vi vill lyfta lite extra! Allt för att det ska vara enkelt för dig som lärare att hitta inspiration och övningar kopplade till hållbar utveckling som är särskilt anpassade för gymnasiet.
Övningarna kan fungera väl som komplement till Future Minds moduler, och som ett sätt att variera och bredda din undervisning och skolans arbete med lärande för hållbar utveckling.
Har du tips om lärresurser som skulle passa i tipsbanken eller är nyfiken på att veta mer om Future Minds, kontakta osshär.
LÄTT
LÄTT/ANPASSNINGSBAR
Hur känns klimatförändringarna?
Genom brevväxling med olika aktörer får eleverna bidra med sina idéer på hur vi kan skapa ett mer hållbart samhälle, här tillsammans med Klimataktion genom att svara på hur de upplever klimatkrisen.
Tid: ca 5 lektioner Ämnen: Sh, Ge, Hum, Sv 1, Sv som andraspråk 1.
Jobba upp dina elevers medvetenhet om rösträttsrörelsen och demokratins historia i Sverige! Genom rolltagande får eleverna uppleva och reflektera kring känslan att inte få vara med och bestämma.
mänskliga rättigheter ur ett historiskt och globalt perspektiv
I den här övningen får eleverna lära sig mer om FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna – vad innehåller den, vilket ursprung har den och vilka var de män och kvinnor som, genom historien och runt om i världen, kämpade för att just dessa rättigheter skulle bli universellt erkända och respekterade?
Earth Hour 2022 är den 26 mars kl 20.30-21.30. Då fortsätter vi sätta ljus på klimatförändringarna och på den minskande biologiska mångfalden. Här finns material som kan användas i undervisningen.
Tid: En till flera lektioner beroende på val av uppgifter och upplägg Ämnen: Ämnesövergripande, ex: Sh, Bi, Fy, Tk.
För att åstadkomma en hållbar utveckling behöver vi ta hela människans rika resurser i anspråk i form av kreativt och innovativt tänkande kombinerat med kulturella uttrycksformer där känslouttryck, empati, nya perspektiv och närvaro tar plats.
Tid: En till flera lektioner beroende på val av uppgifter och upplägg Ämnen: Ämnesövergripande, ex: Sv, Bi, Sh, Hi, Kom, Estet.
Lärarhandledning med diskussions- och reflektionsövningar kring texthäftet Schyst Resande som täcker flera olika problematiker, från sexuell exploatering av barn till utsläpp från transporter.
Målkompassen är ett interaktivt spel som genom utmaningar låter elever testa sina kunskaper om läget i världen och samtidigt lära sig mer om hur det går för världens länder att uppnå Globala målen och hur vi alla kan bidra.
Tid: 5-15 min per avklarat mål Ämnen: Sh, Sv, BI, Na, Te
Hur kan hållbar handel vara ett verktyg för hållbar utveckling? Fairtrade ger elever i uppdrag att fördjupa sin kunskap i ämnet och sprida den vidare för ett ökat lokalt engagemang.
Tid: Flexibelt, går att göra på en lektion, temadag eller löpande längre tid. Ämnen: Eng, Sv, Hi, Sh, Na.
Hur påverkar teknik- och elektronikindustrin hållbar utveckling? Var ligger ansvaret för en mer hållbar konsumtion och vad har din egen bank för roll i allt detta?
Utifrån Chimamanda Ngozi Adichie's TED Talk får eleverna reflektera och diskutera kring hur vi formar vår världsbild och vilken roll fördomar och information spelar när vi bildar oss uppfattningar om andra människor, kulturer och länder.
Här kommer du att få lära dig lite mer om Globala målen, svara på frågor om ditt liv och dina värderingar, för att sedan få en personlig att-göra-lista med konkreta tips på vad just du kan göra för att bidra och #BliMålmedveten.
Låt dina elever leva sig in i en framtid där den fossila eran är över. Blicka tillbaka från framtiden genom spännande historier och låt klassen skapa fler berättelser och delar till fossilmuséet.
Tid: Flexibelt, går att göra på en lektion, temadag eller löpande längre tid. Ämnen: Eng, Sv, Hi, Sh, Na.
Jobba med autentiska utmaningar där eleverna är delaktiga i lokala frågor och hållbar stadsutveckling! Materialet presenterar fyra olika undervisningsområden att arbeta med på i ert eget närområde: Biologisk mångfald, Klimat och energi, Konsumtion och avfall samt Mat.
Tid: Ett par veckor (utspritt) Ämnen: Ämnesövergripande, ex: Sh, Bi, Tk, Ek.
Debatter, kompromisser, resolutioner. Hur kan vi komma överens i klimatfrågan? Och hur fattas ens beslut i världens största demokratiska organisation? Under ett FN-rollspel representerar eleverna olika länder i klimatförhandlingarna och diskuterar utsläppsminskningar och anpassningsåtgärder.