Miljömässig hållbarhet
Handledningens upplägg
I denna handledning hittar du som lärare beskrivningar av de övningar och uppgifter som ingår i momentet. Momentet är uppdelat i ett antal pass, där varje pass är tänkt att vara en lektion. Passen är tänkta att genomföras i ordning och bygger på varandra.
Handledningen innehåller först en introduktion med didaktisk reflektion. Därefter presenteras beskrivningar av lektionspassen, med instruktioner för de olika övningarna som ingår i varje pass. Varje pass avslutas med en Exit Ticket – en liten reflektion kring passet, som eleven skriver ner och lämnar in till dig som lärare i slutet på lektionen.
Till vissa övningar ingår handouts, elevinstruktioner, faktatexter och liknande. Dessa ligger som bilagor sist i handledningen. I bilagorna hittas också källförteckning och kopplingar till läroplanen.
Översikt
-
syfte
Att fördjupa elevernas förmåga att förstå och tänka i system, samt att öka deras kunskap om samband i naturen och i samhället.
-
mål
Att eleverna tillskansar sig ökade kunskaper om ekosystemtjänster, biologisk mångfald, globala målen för hållbar utveckling och kan omsätta detta i ett lokalt perspektiv.
-
metod
Analys över hur de globala målen är uppbyggda, med koppling till lokala planer och åtgärder, värderingsövningar, reflektioner och grupparbete.
-
omfattning
Pass: 3
Total tid: 180 – 280 min.

innehåll:
- Om Future Minds
- Introduktion till momentet
- Koppling till läroplanen
- Pass 1: Ekosystemtjänster och planetära gränser
- Övning: Vilka ekosystem har du använt idag?
- Värderingsövning
- Teorigenomgång
- Pass 2: Biologisk mångfald och Globala målen
- Uppgift: Biologisk mångfald och Globala målen
- Pass 3: Lokalt ansvar och förankring
- Uppgift: Biologisk mångfald och ekosystemtjänster i din kommun
- Referenslista
- Bilagor